The same procedure as every year

Het onderwerp van deze blog is geen typisch voorbeeld van Britse comedy. Sterker nog, de meeste Britten hebben er nog nooit van gehoord. Om het geheel helemaal vreemd te maken is dit stuk het meest herhaalde tv-programma ooit en is het een populaire oud-en-nieuw traditie in Duitsland. Waar gaat dit in hemelsnaam over? Dinner for One.

Dinner for One is een kort komisch toneelstuk dat in de jaren ’20 werd geschreven door Lauri Wylie. Het stuk was een bescheiden succes en werd met enige regelmaat opgevoerd in de Britse theaters. In 1962 zagen de Duitse entertainer Peter Frankenfeld en regisseur Heinz Dunkhase de sketch in Blackpool. Ze waren onder de indruk van het stuk en haalden het naar Duitsland, in eerste instantie als onderdeel in Frankenfeld’s show.
In 1963 werd het stuk speciaal voor de Duitse tv gefilmd. In de daaropvolgende jaren werd het regelmatig uitgezonden als men tijd overhad in de programmering. Vanaf 1972 wordt Dinner for One ieder jaar op oudjaarsavond uitgezonden en is het een ware oud-en-nieuw traditie geworden.

Tot zover de geschiedenis, maar waar gaat het stuk nu over? De rijke excentrieke Miss Sophie viert haar 90e verjaardag en zoals ieder jaar wil zij dit vieren met haar vier beste vrienden. Helaas zijn deze vrienden al lang overleden. Maar de Britse aristocratie zou de Britse aristocratie niet zijn als ze hier niet een praktisch oplossing voor vind: haar butler James kan tussen het serveren door best haar gasten imiteren. Het enige probleem is dat James hierdoor ook voor alle vier de gasten alcohol moet drinken. De rest laat zich raden

De ‘Duitse versie’ van Dinner for One (ook wel bekend als Der 90. Geburtstag) wordt voorafgegaan door een introductie van Heinz Piper. In deze introductie worden de verhaallijn en de belangrijkste teksten uit het stuk uitgelegd voor het Duitse publiek. Want in tegenstelling tot de meeste Duitse programma’s werd en word Dinner for One in het Engels uitgezonden. Het verhaal gaat dat Freddie Frinton heeft geweigerd om Dinner for One in het Duits op te voeren. Waarschijnlijk had dit te maken met wat onverwerkt zeer over de oorlog (don’t mention the war!). Maar geld is geld en Frinton en zijn vaste stage-partner May Warden reisden af naar Duitsland voor de opnames van Der 90ste Geburtstag.

Dinner for One is nu bijna een eeuw oud, het stuk dus aardig gedateerd. Het meeste moderne publiek zal er niet meer om lachen zoals men toen deed. Toch blijft de NDR opname iets magisch hebben. Ten eerste geeft Freddie Frinton een masterclass in fysieke comedy. Hoe vaak kun je over hetzelfde kleed struikelen en het grappig maken?  Blijkbaar erg vaak.
Het meest bijzondere aan deze opname is echter het publiek. Met name de ene vrouw die je continu boven iedereen uit hoort schateren.  Dit is productie-assistente Sonja Gӧt. Hoewel er meerdere malen aan haar werd gevraagd om zichzelf in te houden lukte dit haar niet. Gelukkig maar, want zonder het hysterische geschater zou Dinner for One waarschijnlijk niet zijn wat het nu is.

Het hele stuk is op internet terug te vinden maar ik ga hiervoor geen link geven. Een van de bijzondere dingen aan Dinner for One is dat het alleen op oudjaarsavond wordt uitgezonden. Gedurende de avond zend de NDR de sketch een aantal keer uit (17:35, 19:40, 23:35), hopelijk in de originele zwart-wit versie  (toen een paar jaar geleden een ingekleurde versie werd vertoond kwamen er honderden klachten binnen). Voor degenen die alvast een voorproefje willen: in deze aflevering van QI wordt vanaf 23:20 gesproken over Dinner for One
Wil je het hele stuk zien ga dan 31 december gewoon lekker voor de tv zitten en maak het ‘the same procedure as every year’.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s