Onbekende en ondergewaardeerde comedy: Posh Nosh

Er zijn momenten dat zelfs de Ladies het even gehad hebben met comedy. Monty Python’s ‘dead parrot sketch’ verliest na honderd keer kijken toch wat van zijn charme, en ja, we weten dat Eddie Izzard’s ‘Death Star canteen’ erg leuk is. En net op het moment dat we denken dat we alles gezien hebben ontdekken we die nieuwe serie of die nieuwe comedian. Waarom hebben we dit niet eerder ontdekt? Of, nog belangrijker: waarom is dit niet bekender?
Om jullie deze frustratie te besparen presenteren wij met gepaste trots de serie ‘onbekende en ondergewaardeerde comedy’. Met deze keer: Posh Nosh.

Laten we beginnen met het enige negatieve wat we aan de serie Posh Nosh hebben kunnen ontdekken. Er zijn slechts 8 afleveringen van 10 minuten en deze serie is nooit op dvd uitgebracht.
En dat is een schande, want het is een van de meest subtiele en gelaagde series van de afgelopen jaren en gelukkig een met een hoge herhalingswaarde.

De serie gaat over Simon en Minty Marchmont. Een getrouwd stel dat samen restaurant ‘the Quill and Tassel’ runt. Het vuur is al lang uit hun huwelijk verdwenen, als het er ooit al is geweest, dus stoppen ze al hun passie in eten. In hun kookprogramma Posh Nosh proberen ze het gepeupel hun culinair hoogstaande levensstijl bij te brengen.
Dat klinkt op het eerste gezicht niet zo heel boeiend. Maar Posh Nosh is dan ook geen overduidelijke ‘in your face’ comedy. Laat voor de grap eens iemand een stukje Posh Nosh zien en kijk hoe lang het duurt voordat ze doorhebben dat het niet serieus is.

Simon is de klassieke upper-class foodsnob, verwend, alcoholist, ‘stiekem’ homo en met ongekende haat richting de lagere klasse. Zijn vrouw Minty komt uit zo’n lagere klasse en is regelmatig het slachtoffer van Simon’s minachting. Het blijft een raadsel waarom die twee ooit getrouwd zijn en nog steeds bij elkaar zijn. Het enige dat wij kunnen bedenken is dat Simon blij is met een vrouw die al zijn orders slaafs opvolgt terwijl hij met de tennisleraar flirt. De reden dat Minty dit gedrag pikt is zodat ze kan opscheppen over het interessante leventje wat ze leidt.

Maar Posh Nosh heeft meer te bieden dan genieten van de afbrokkelende relatie tussen twee vervelende mensen. Het is ook een perfecte parodie op kookprogramma’s en het snobisme wat rondom eten kan bestaan. Simon en Minty prijzen enkel de meeste dure producten aan; “There are plenty of overpriced vinegars on the market, so any of them will do.” en uiteraard zijn alle ingrediënten organisch.  Verder worden ingrediënten niet schoongemaakt, gesneden of gekookt, maar ‘distressed’, ‘embarrassed’ of zelfs ‘humiliated’.

Hoewel Posh Nosh niet op dvd verkrijgbaar is zwerven de afleveringen gelukkig wel op internet rond. Alle afleveringen zijn op youtube te vinden en op deze website zijn alle afleveringen zelfs te downloaden. Eerst een aflevering proberen? Onze persoonlijke favoriet is waarschijnlijk de paella aflevering.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder links, serie, tips

4 Reacties op “Onbekende en ondergewaardeerde comedy: Posh Nosh

 1. Marc

  Ha, herkenbaar, maar wanhoop niet er is altijd ergens weer iets leuks te ontdekken is mijn ervaring. Posh Nosh klinkt goed! Daar ga ik zeker eens naar kijken. De beschrijving deed me denken aan de Human Remains (6 afleveringen, uitgezonden in 2000) met Julia Davis en Rob Brydon.

 2. Marc

  Na 6 afleveringen durf ik deze comedy ook van harte aan te bevelen. Britser dan Brits, prachtige taalvondsten (alleen de titel al) en heel subtiel grappig. Ik zie er naar uit om morgen mijn groente voor schut te zetten en zal paelle voortaan uitspreken als pajeja. Bedankt voor de tip Ladies jullie zijn echt fijnproevers, de serie en tevens jullie beschrijving ervan zijn top.

  Als dank een lijstje met andere kook-, restaurant of anderszins aan eten gerelateerde comedies:
  – Chef! (20 afl. 1993-1996) Lenny Henry als topchef.
  – Whites (6 afl. 2010) Alan Davies en Katherine Parkinson als chef en manager van een luxe country house hotel.
  – The Trip (6 afl. 2010) Steve Coogan en Rob Brydon bezoeken voor een kookrubriek een aantal restaurants.
  – Angelo’s (5 afl. 2007) Groezelige diner in Trafalgar Square. O.a. met Miranda Hart
  – Fawlty Towers – natuurlijk
  – Let them eat cake (6 afl. 1999) Dawn French en Jennifer Saunders in een vrouwelijke versie van Blackadder. Heeft behalve de titel niks met eten te maken.
  – The Aga Saga Woman. Snobistisch karakter uit The Catharine Tate Show
  – Keith Floyd, de helaas overleden Britse kok. Hij maakte in de jaren 80 en 90 geïmproviseerde kookprogramma’s, die door z’n enthousiasme en wijnslobberij grappig waren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s