Fringe 2011 roundup

De Edinburgh Fringe 2011 zit er weer op! De laatste stuiptrekkingen van onze lachspieren zijn geweest, de tijdelijk gestilde comedyhonger komt weer op en de eerste fase van onze blog wordt afgesloten. Daarom: een overzicht van de hoogtepunten van de Fringe 2011 en om onze rancune te bevredigen, ook de grootste tegenvallers!

De Hoogtepunten

The Horne Section
De Spiegeltent als geweldige locatie, een zeer getalenteerde (jazz)band, verschillende bekende artiesten en met een paar honderd man tegelijk Twister spelen. Comedy gecombineerd met Cultureel Verantwoorde Muziek, wat wil je nog meer?

Showstopper: The Improvised Musical
Jaja, ‘tuurlijk, die mensen gaan zo even een musical improviseren. Het zal wel leuk zijn, maar toch nooit echt goed. ….Oh, eh…we nemen alles terug. Sorry cast & crew! De opnames die er van Showstopper zijn doen geen eer aan de geweldige beleving. Als je ooit de kans krijgt om ze live te zien: doen! Zelfs als je, zoals Caragata, niet van musicals houdt.

Het Eten
De Britten staan dan wel niet bekend om hun haute cuisine, maar we hebben toch genoeg lekkere dingen gegeten in Edinburgh: mega hamburgers van fatsoenlijk vlees, gigantische porties fish and chips voor twee pond, sticky toffee pudding, luxe vegan broodjes bij een alternatieve hippiebar en alles wat er in de M&S foodhall te koop is -en dan vooral de koekjes, omnomnom!

Een kijkje achter de schermen – Milo Mccabe
“Hey, what are you writing?” Niet de meeste vriendelijke manier om iemand aan te spreken, maar wel het begin van een vriendschap met Milo, een nog onbekende comedian op de Fringe. Twee dagen later zijn we gaan kijken en het was nog goed ook! De rest van onze tijd op de Fringe hebben we met deze jongen regelmatig afgesproken en zijn we via zijn contacten gratis shows binnen gesneakt en hebben we beeld kunnen krijgen van hoe een comedian het festival beleeft.

Arthur’s seat
Een stijle berg midden in Edinburgh, zodat je alle bewoners kan laten zien hoe sportief je bent door naar boven te wandelen. Geen aanrader om voor het eind van je verblijf op de Fringe te bewaren, want tegen die tijd is je conditie niet meer voldoende om dit te doen. Aan de andere kant, het uitzicht maakt alles goed!

David O’Doherty
Onze verwachtingen voor zijn show waren hoog, mede door zijn geweldige optreden op het Amsterdam Comedy Festival afgelopen mei. Het was dan ook eigenlijk onmogelijk om die hoge standaard te evenaren. Maar toch, David kan in onze ogen niet veel fout toen en we hebben tranen in onze ogen gehad van het lachen. Toen we hem een paar dagen later ook nog op straat tegenkwamen en een gezellig gesprek hadden én hij ons weer een paar dagen later nog herkende hebben we hem officieel tot halfgod verheven.

Waardeloze, plaatsvervangende schaamte comedy
Jawel, ze waren er weer! De gratis shows waar je heen gaat om te kijken of er nog een interessante comedian in opkomst is. Of gewoon om voor de regen te schuilen. Gegarandeerd dat het pijnlijk, gênant en stil gaat zijn, maar geweldig om mee te maken.

Tegenvallers

Daniel Sloss
Dé grote stand-up belofte, maar wij vonden hem tegenvallen. Zijn show was…leuk, prima, maar ook niet meer dan dat. Hij heeft talent maar hij doet er waarschijnlijk goed aan als hij zichzelf net wat meer uitdaagt. En na vier jaar grappen over je leeftijd (de jongste comedian op de Fringe) ben je niet meer de jongste, dus hou daar ook maar mee op!

Het weer
Tja, je weet dat als je naar Schotland gaat dat je dan niet in je fleurigste zomerjurkje over een boulevard gaat flaneren, maar toch weet het weer ieder jaar weer teleur te stellen. Bovendien is het een erg vreemde gewaarwording om vrolijk door de plassen te stampen en tegelijkertijd van de warmte bijna uit je regenlaarzen te glijden. Hoe kun je zweten in de regen?

Het eten
We hadden het ons nog zo voorgenomen: genoeg groente en fruit, vezels en niet te veel vet en alcohol. Maar helaas, in Schotland is bruin brood een uitzondering, wordt alcohol geserveerd in een emmer en er lijkt een verbod te bestaan op eten dat niet gefrituurd is. Erg lekker, maar een kleine detoxkuur was bij terugkomst wel nodig.

Posters en flyers
Of het nu aan de recessie ligt of gewoon een massaal moment van verstandsverbijstering dat weten we niet. Maar de posters en flyers dit jaar waren over het algemeen SAAI! Hoofdletters, uitroepteken, onderstreept: saai. De gemiddelde poster was donker, had een foto van de comedian die enigszins vermoeid de camera in staarde en een nietszeggende titel. Met een verwijzing naar De Economische Crisis serveren we dit punt dan ook af.

Toch weer veel dingen niet kunnen doen
Met ruim 2500 evenementen in drie weken weet je dat het onmogelijk is om alles te zien. Ieder jaar lezen we ons in, struinen we websites af en maken we een planning en ieder jaar als we vertrekken hebben we een hele lijst met shows die we graag hadden gezien…
En ook dit jaar hebben we het voor elkaar gekregen geen enkele show te zien die later genomineerd werd voor de comedy award.

Arthur’s seat
Een steile berg midden in Edinburgh, zodat je alle bewoners kan laten zien hoe uit conditie je bent door hijgend naar boven te strompelen terwijl oude Schotten je opgewekt voorbij komen joggen.

Die ene comedian…
wiens naam we niet gaan noemen in verband met door Caragata geleden emotionele schade. Het gaat om de zogenaamd grappige meneer die tijdens bij de Comedy Zone zijn act deed. Als iemand niet om je lacht moet je diegene vooral niet uit het publiek halen en betrekken in je surrealistische, physical comedy act.

Die andere comedian…
wiens naam we niet gaan noemen, puur om hem tegen zichzelf te beschermen. De clou van een van zijn grappen was “recycling jews”. En nee, de context maakte het niet beter.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Edinburgh, recensie, Stand up

3 Reacties op “Fringe 2011 roundup

  1. Marc

    Hee Ladies, wat een leuk idee, een blog over Britse comedy. Ben benieuwd welke series jullie kijken tussen de festivals door. Gaan jullie daar ook over bloggen? Graag want ik zoek altijd tips over nieuwe series uit het hele Engelse taalgebied. Vooral black comedy en cringe comdey kan ik de laatste tijd erg waarderen. Maar voor Miranda Hart, The IT Crowd of Flight of the Conchords maak ik graag een uitzondering. Blog on please.

    • Hallo Marc. Bedankt voor je enthousiaste reactie en gefeliciteerd met je uitstekende comedy-smaak. Door de Fringe zitten we momenteel nog helemaal in de stand-up, maar er zullen de komende tijd ook zeker blogs verschijnen over sitcoms. Hou de site dus in de gaten! Als je houdt van cringe comedy dan is Peep Show in ieder geval een aanrader. Niet zo toegankelijk als bijv. the IT Crowd, maar erg goed en vooral erg pijnlijk!

  2. Marc

    Thanks voor de tip, ga ik zoeken. Tip terug: politieke satire: The Thick of It (UK ), The Hollowmen (Australië). En in de cringe-hoek de web-episodes van Alan Partridge’s Mid Morning Matters (UK, Steve Coogan) en Web Therapy (USA, Lisa Kudrow).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s