Sunk! the musical

Hoe moeilijk is het om een goeie musical te schrijven? Na een avondje Showstopper! The Improvised Musical lijkt dat wel mee te vallen. Want na een een paar ideeën vanuit het publiek verzinnen de 6 acteurs, regisseur en tweekoppige band ter plekke een complete musical. Gisteravond was ik getuige van de eerste en enige opvoering van de musical Sunk!

De geïmproviseerde musical begint met een gestresst telefoontje van onze regisseur met musicalproducer Cameron. De regisseur vraagt het publiek suggesties te geven voor een setting, titel en muziekstijlen. En denk maar niet dat het publiek het de acteurs gemakkelijk maakt, want gisteravond was de setting een Iers cruiseschip en werd er gevraagd om musicalnummers in de stijl van Bob Marley, Wicked, Hair en Sondheim (een teken dat het publiek een aantal kritische musicalliefhebbers bevatte).

Vervolgens beginnen de acteurs aan hun show. Niet alleen zijn de acteurs onderling goed op elkaar ingespeeld, ook de muzikanten spelen snel in op wat er op het podium gebeurt. En vergeet de lichtman niet die de sfeer nog eens extra aanzet met geïmproviseerde belichting.

Tijdens de show grijpt de regisseur regelmatig in om de acteurs bij te sturen, fouten te verbeteren of een opdracht te geven. Hoewel dit misschien klinkt als een storend element zorgt het ingrijpen van de regisseur er juist voor dat het stuk niet onnodig ingewikkeld of langdradig wordt en dat er uiteindelijk naar een bevredigend (en in dit geval vrij duister) einde wordt toegewerkt.

Hoe de acteurs het voor elkaar krijgen om naast een ingewikkeld verhaal ook nog eens diverse songteksten te improviseren begrijp ik nog steeds niet. Oke, niet alle teksten rijmen en er wordt veel herhaald, maar dat zij ze vergeven. De cast heeft overduidelijk veel talent en, misschien nog wel belangrijker, heeft overduidelijk plezier met elkaar. Het feit dat een van de acteurs een minimale rol had en niet probeerde zichzelf toch in de spotlight te spelen geeft ook wel aan dat iedereen geweldig op elkaar is ingespeeld en het publiek op de eerste plaats zet.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Edinburgh, improvisatie, recensie

Een Reactie op “Sunk! the musical

  1. Pingback: Fringe 2011 roundup | Ladies of Marchmont NL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s