It’s David O’Doherty time!

David O’Doherty is mijn held. De man die mijn afkeer van I-Phone’s deelt. “Stop showing me what your I-Phone can do (…) when will you realise the truth; there is no App for loneliness.” Kaartjes voor zijn zaterdagavond show hebben we al maanden van te voren gereserveerd. Maar goed ook, want al zijn shows tijdens de Fringe zijn volledig uitverkocht. Vanaf de eerste rij hebben we goed zicht op de afgeragde stoel met daarop zijn trouwe Yamaha-keyboard dat er al net zo afgeragd uit ziet. David doet altijd zijn eigen aankondiging en het is duidelijk hoeveel lol hij daarin heeft. De langste aankondinging ooit, komt hij nog even buiten de coulissen vertellen. Dan loopt hij terug de coulissen in, gaat door met zijn aankondiging om vervolgens in een felgouden cape terug het podium op te springen.

Zoals bij veel van zijn shows opent hij met een liedje. Op de eerste tonen van de muziek vraagt hij mij (mij!) om de tijd. Ik wijs op m’n horloge en hij schreeuwt: ‘That’s right, it’s partytime!! Although, I would’ve accepted David O’Doherty time as well’. Het liedje over partytime is kenmerkend voor zijn stijl. Hij is de nerd die in zijn liedjes geadoreerd wordt door de massa en de meest geweldige uit de hand gelopen feesten thuis geeft. De nodige nerdy wendingen zorgen voor harde lachsalvo’s en maken dat het publiek binnen vijf minuten uit zijn hand eet.

Helaas is hij wel heel erg ziek. Dat is ook te horen aan zijn stem die erg hees is en af en toe vreemde uithalen maakt. Het liefdesliedje wat hij daarna op de piano zingt klinkt er juist extra mooi door. Voor David’s doen is dit een wel erg serieus nummer, wat misschien verklaart dat hij het op de piano speelt en waarom hij zijn trouwe keyboard achter de op zijn kant gelegde stoel neerlegt. ‘I don’t want him to see this’. Een collectief ‘ahhw’ klinkt uit het publiek, arm keyboard.

O’Doherty doet tussen de nummers door ook aan stand-up, maar hij gebruikt daarvoor wel wat bekender materiaal. Het stuk over de Duitse conducteur en de Baskische fans van de IRA hebben we allebei al een keer eerder gehoord. Maar dat geeft niet, hij doet het goed, met overtuiging en overgave, ondanks zijn pijnlijke keel en het is nou eenmaal een heel grappig stuk!
Nieuw materiaal bestaat onder andere uit een informatieve presentatie over haaien. Over de juistheid van de feiten valt echter te twisten: “This is a group of hammerheadsharks. A group of hammerheadsharks is called a toolbox. A small group of hammerheadsharks is called a toolbelt.”. Gezien O’Doherty’s eerdere werk ‘100 facts about panda’s’ kunnen we dit werk betitelen als ‘classic O’Doherty’.

Natuurlijk eindigt hij met zijn ‘Beefs 2-0-1-1’. Een riedeltje waarin hij zingt, schreeuwt en vertelt over wat hem zo irriteert in 2011. Vorig jaar waren het de I-Phone’s, dit jaar een heleboel andere dingen. Voor de ‘Beefs’ ga ik toch altijd wat rechter zitten, want om de observationele humor die er in centraal staat, lig ik altijd in een deuk. David is mijn held en dat blijft hij, ook met een keelontsteking.

* Eerlijkheidshalve moet we zeggen dat deze blog geschreven is nadat we hem op straat zijn tegengekomen. Nadat ik bovenop hem gesprongen ben voor een foto, hebben we nog even staan praten. Het duurde zo lang dat we zelf bijna zeiden dat we nu echt door moesten lopen. David is mijn held en morgen gaan we naar zijn boekpresentatie. Jee!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Edinburgh, Grote Naam, recensie, Stand up

Een Reactie op “It’s David O’Doherty time!

  1. Pingback: Fringe 2011 roundup | Ladies of Marchmont NL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s