You know, you look like Dave Gorman!

In een poging deze comedy vakantie  toch nog enige diepgang te geven, hadden we vooraf besloten ook naar een  professionele PowerPoint presentatie te gaan. Maar als de PowerPoint presentatie gedaan wordt door Dave Gorman, dan is deze wel professioneel, maar niet serieus.

Gorman wordt vaak genoemd als de ‘uitvinder’ van de documentaire-comedy. In zijn eerdere shows illustreerde hij zijn bizarre avonturen met zinloze statistieken en ‘bewijsmateriaal’ in de vorm van foto’s en filmpjes. In zijn huidige show zijn het de meer dagelijkse irritaties die centraal staan, maar de statistieken, foto’s en filmpjes zijn gebleven.

Het projectiescherm dat wordt gebruikt is niet het standaard lullige dia-projectorscherm wat op elke basisschool staat, maar een podiumbreed scherm. De powerpointpresentatie moet dan ook niet gezien worden als slechts een gimmick. De dia’s zijn niet een samenvatting of illustratie van wat hij staat te vertellen, maar leveren een belangrijke bijdrage aan het verhaal wat verteld wordt. Dave’s goed getimed gebruik van de pointer is daarbij van groot belang.

Eerlijk gezegd zou de powerpointpresentatie met een andere presentator veel van zijn humor verliezen. De manier waarop Gorman het publiek enthousiast weet te maken voor zijn interesses en irritaties is meeslepend te noemen. Waar andere comedians snel vervallen in algemene irritaties neemt Dave je mee zijn wereld in, waar een klok die eeuwig op 10:08 staat vanaf nu altijd jouw aandacht zal trekken.

Een groot compliment ook voor het gedeelte waarin Gorman vertelt dat men vaak denkt dat hij Joods is (dit gaat zover dat een tijdschrift hem noemde in de top 25 van belangrijkste Joodse schrijvers). Voor de duidelijkheid, dat is hij dus niet. In minder professionele handen had dit materiaal op zijn minst ongemakkelijk en op zijn ergst racistisch kunnen zijn. Maar het lukt Dave om alleen hard gelach aan de zaal te ontlokken.

Ook al zijn we comedy-enthousiasts, er viel wel degelijk een minpunt te ontdekken. Het ontbreken van een rode draad. Door zowel stijl als gebrek aan een overkoepelend onderwerp verviel de presentatie nu in losse onderwerpen Meer dan jammer valt dit niet te noemen. Zijn enthousiasme en opzwepende manier van presenteren dwingen bewondering af. Bovendien zijn er maar weinig comedians die applaus kunnen genereren zoals Dave dat doet.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Edinburgh, Grote Naam, recensie, Stand up

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s