Five things you cannot put in a cat.

Het leukste aan de Fringe is het ontdekken van nieuwe comedians. “Die comedian die nu alle grote theaters uitverkoopt? Die hebben wij ooit nog eens in een klein, donker zaaltje zien optreden!” Mooi om te kunnen zeggen op saaie verjaardagen bij een toastje kip-kerrie salade.

De beste plek om zulke nieuwkomers te ontdekken is de Comedy Zone. Een show van ruim anderhalf uur, waar ieder jaar vier veelbelovende stand-ups zich kunnen laten zien. In het verleden heeft de Comedy Zone een aantal comedians geïntroduceerd die nu grote namen zijn. Met deze kennis in het achterhoofd en de vage hoop om de stand-up sterren van morgen te zien, werd de Comedy Zone de kick-off van onze Fringe 2011.

De host en de eerste comedian van de avond was Iain Stirling. Nog een jonge knul, maar enthousiast, goed gebekt en bijdehand. Dat had hij ook nodig want een man verkleed als Fat Bastard had ook graag comedian willen worden en greep de avond aan om deze wens te verwerkelijken. Drie opmerkingen van Iain later bleek Fat Bastard Engels, daar te zijn ter ere van zijn stagparty en een werkeloze IT’er. Hard gelach van het publiek volgde. En nou stil zijn! Het materiaal wat hij voorbereid had bleek minder scherp, maar dat kan ook aan zijn hoeveelheid geconsumeerde alcohol hebben gelegen.

De tweede act van de avond werd geïntroduceerd als Hari Kondabolu. Hij stelde zich meteen voor als Amerikaan en op die informatie was ook een groot deel van zijn grappen gebaseerd. Het direct uitdragen van zijn nationaliteit maakte dat hij in het begin meer moeite moest doen om het publiek aan zijn kant te krijgen. Maar zijn grappen waren sterk en hij sneed een ongemakkelijk onderwerp als racisme aan zonder in clichés te vervallen of belerend over te komen. Het enthousiaste en welverdiende applaus aan het eind verklapte dat ook het Schotse en Engelse publiek voor hem gevallen was.

Over de derde act van de avond, Paul Currie, zijn onze meningen verdeeld, net als die van de zaal. De ene helft van de zaal moest hysterisch om hem lachen, de andere helft zat de meeste tijd verbaasd om zich heen te kijken. Currie is een surrealistische, fysieke comedian: je moet er van houden. Het is erg knap dat je een act kunt maken met knuffelapen, een rolmaat en een speelgoedxylofoontje zonder een woord te zeggen en daarmee een publiek hard aan het lachen te krijgen. Wij zijn het niet helemaal eens over deze meneer. De een vind dat hij een aantal mooie dingen deed en heeft toch een aantal keer goed gelachen. De ander heeft vanaf het begin af aan met het gezicht op onweer gezeten. Iets dat niet veel beter werd toen ze het podium opgetrokken werd om deel uit te maken van een vage act, waarvan de grap haar nog steeds ontgaat.

Phil Wang sloot de line-up af. Het is moeilijk om zijn stijl of persoonlijkheid goed te omschrijven. De ene keer kwamen er observationele grappen vol met zelfspot langs en even later een paar hele platte grove grappen. De grap over metromannen, het epileren van wenkbrauwen en de mening van vaders daarover was misschien nog wel zijn sterkste. Hij lijkt nog erg op zoek was naar een eigen stijl, waardoor niet al zijn materiaal even sterk overkwam. Hij heeft zeker talent en als hij een stijl weet te vinden die goed bij hem past zal hij zeker een bekende worden in dit wereldje.

Samengevat: de Comedy Zone heeft weer een aantal interessant comedians bij elkaar gesprokkeld. Er is veel talent en het is leuk om de verschillende soorten comedy in een show te zien. Of een van deze jongens echt door gaat breken en zo ja, wie? Als ik mijn geld er op moest zetten denk ik dat Paul Currie een grote wordt, maar dan wel als aangever in films en niet als comedian. Dan had hij me maar niet het podium op moeten trekken!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Edinburgh, nieuwkomer(s), recensie, showcase, Stand up

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s